Nakonec mě to napadlo. Udělám dort. Avšak udělat takový
dort, není jen tak samo sebou a k odpolední kávě či čaji se hodí spíše
buchta, nebo zkrátka něco obyčejnějšího. Musel jsem si tedy vymyslet záminku.
Důvod, proč upéct právě dort. Najednou další brilantní myšlenka, už druhá během
pár chvil, za to může asi to krásné počasí nebo vibrace probouzející se přírody.
Udělám dort Ivě k narozeninám. Bohužel problém na sebe nenechal dlouho
čekat. Iva má narozeniny až v létě. Ale třetí brilantní myšlenka vytěsnila
během chvíle jakékoliv pochyby. Tato myšlenka, jež se umně maskovala do podoby
jednoduché avšak velmi jasné dedukce s neotřesitelnou logikou. Na žádné
z narozenin, které Iva měla za dobu, kterou jsme spolu, jsem jí žádný dort
nedal, tudíž, jí mohu směle dort dát k narozeninám, které nemá.
Byl tady tedy nápad, bylo tady odůvodnění a vnitřní
schválení a chyběl návod a provedení. Internet je plný receptů na dorty, ale já
neměl ani čtyři hodiny času ani půl kila marcipánu (tím byla většina receptů ze
hry). Takže přišla na řadu improvizace, inovace bez legrace a trocha té intuice.
Po boji s blbou mísou, která je naprosto nevhodná ke šlehání, a umytí celé
kuchyně od bílkového sněhu, třených žloutků, šlehačky a možná ještě něčeho,
bylo dílo na světě. Vizuálně vydařené, doslova oku lahodící. Podvečerní test
chuti dopadl také velmi dobře.
A co by to bylo za narozeniny bez přípitku. Nejvyšší čas
vyzkoušet náš domácí bylinný likér, který jsme naložili asi před třemi týdny.
Světe div se, ale také se povedl. Chuťově je
vyvážen a účinně člověku rozproudí krev v těle a zahřeje. Inu, 51%
je 51%. Jen kdyby tolik nepřivíral víčka. Je teprve devět a všichni jsou
utlumeni, skoro až připraveni zavrtat se do svých slamníků. Asi je na čase rozpustit
oslavu narozenin, které dnes nebyly a pomalu se odebíráme do komnat.
Tak tedy dobrou noc…
Žádné komentáře:
Okomentovat