neděle 24. února 2013

Kuřim -> Brno-Královo Pole


"Chtělo by si to zítra protáhnout kosti…“ řekli jsme si v pátek odpoledne a koukli do mapy. Nejprve nás zaujala cesta kolem Bílého potoka, ale vzhledem ke stále ještě poměrně brzkému stmívání, nás předpokládaná délka trasy (cca 22km) odradila. Necháme si tedy Bílý potok na léto. Kam tedy vyrazit? Nakonec jsme se rozhodli pro cestu přírodním parkem Baba z Kuřimi do Brna-Králova Pole.

Vyrazili jsme tedy do Kuřimi na nádraží a odtud se po žluté proplétali městem až ke kapličce sv. Jana Nepomuckého. Tady začal konečně les, ale také poměrně prudké stoupání, které bylo díky mokrému tajícímu sněhu klouzajícímu po mokrém listí opravdu veselé. Jeden krok vpřed a dva zase zpátky, takže nahoru jsme se doslova vydrápali. Dále to už bylo sice po vrstevnici, ale klouzalo to o to více, takže kdybychom se nesnažili udržet za každou cenu na nohou, tak bychom po zadku sjeli dobrých dvacet metrů z prudkého kopce. Naštěstí zde byla lesní školka, obehnaná pletivovým plotem, a tak bylo čeho se přidržovat. Po těchto peripetiích jsme byli vážně rádi, že jsme se dostali na prošlápnutou lesní cestu a po té za nedlouho došli až na rozcestí „Pod Sychrovem“, kde se kříží naše žlutá s červenou, která vede z České do Jinačovic a dále do Rozdrojovic.

Příjemná cesta lesem mezi kopci Sychrov a Na Chocholu (jedná jen o nízké hustě zalesněné kopce bez možnosti výhledů) až na rozcestí „Pod Chocholou“. Zde se napojuje k žluté trase modrá (vedoucí z Ivanovic až k ZOO) a jdou společně zhruba kilometr a poté se rozdělí na rozcestí „Pod Velkou Babou“. Vrcholek Velká Baba je nedaleko, ale turistická trase jej jen obchází, nahoru nevede žádná značená cesta. Poté jsme po žluté pokračovali kolem Malé Baby až na rozcestí „U Obrázku“, kde jsme PP Baba opustili a pokračovali medláneckou zahrádkářskou osadou, až téměř k medláneckému sportovnímu letišti, které je významné především a právě pro to, že je zde velmi početná a ojedinělá kolonie sysla obecného (Spermophilus citellus).

Odtud je takřka na dosah ruky malinký PP Medlánecké kopce s úžasným výhledem na již zmíněné letiště, ale také celé Medlánky, Královo Pole a Komín. Bohužel nebyla moc dobrá viditelnost a tak jsme dále nedohlédli, ale třeba příště. Poté už následoval jen poněkud drastický sestup dolů k zastávce MHD. Drastický proto, že ačkoliv se nejedná o kdovíjak prudký kopec, tak mokrý a pomalu tající sníh a bahno z něj udělali dlouhou a nepříjemnou klouzačku.

Cesta je celou dobu velmi slušně značená a není zde možno zabloudit, snad jen při pokusech o objevení vrcholků kopců, kterým se značené trasy vyhýbají. Podle měření na internetových mapách má tato trasa cca 10,5 km a ujít ji procházkovým tempem nám zabralo asi 3 a ¾ hodiny. Takže příjemná sobotní vycházka.

Žádné komentáře:

Okomentovat