Dneska se
podívám na lístek velmi zajímavému sheng pu-erhu, který mi byl doporučen (a
nutno poznamenat, že velice dobře) v Literární čajovně v Brně. Jedná
se o skutečně kvalitní čaj, který je sklízen, zpracováván a lisován tradičními
metodami, přičemž jsou všechny procesy vykonávány výhradně ručně.
Jak již rok
v nadpisu napovídá, je to čaj z roku 2012, konkrétně z první
jarní sklizně. Lístky jsou sklízeny z cca 70 let starých čajových stromů,
které rostou v okolí vesnice Zhu Peng Zhai v provincii Yunnan (okolo
1800 m n. m.).
Čaj je
lisován do koláčku střední tvrdosti, takže odlamování jednotlivých porcí je
bezproblémové. Lísky v koláčku jsou převážně celistvé a neporušené
s vysokým podílem tipsů. Vůně suchého listu je poměrně nenápadná, ale
velmi příjemná a svěží s ovocnými tóny, při delším zrání by se mohly
projevit lehké vůně koření.
„5 let“ LongFeng.cz Xiao Beeng Cha, 2012 suchý |
Po prvním
proplachovacím nálevy se velmi příjemně zintenzivní všechny vůně a probudí se i
krásná barva listu. První regulérní nálev je zelenožluté barvy, se svěží, lehce
travnou, ovocně nasládlou chutí, která je v pozdějších nálevech mírně
nahořklá a svíravá. Tato nahořklost a svíravost však není vůbec nepříjemná ani
rušivá, ale jen podbarvuje onu ovocnou složku. Dozvuk je poměrně dlouhotrvající
a tak v kombinaci s již zmíněnými chutěmi příjemně osvěží a povzbudí.
Popíjení v podvečer nelze doporučit. Snad jen ponocování chtivým.
„5 let“ LongFeng.cz Xiao Beeng Cha, 2012 vylouhovaný |
Asi 5 gramů
čaje vystačilo na 15 zalití (ve zhongu), ačkoliv je pravdou, že poslední tři
nálevy už byly značně slabé, ale chutě byly stále rozpoznatelné.
Žádné komentáře:
Okomentovat