středa 20. března 2013

„5 let“ LongFeng.cz Xiao Beeng Cha, 2012


Dneska se podívám na lístek velmi zajímavému sheng pu-erhu, který mi byl doporučen (a nutno poznamenat, že velice dobře) v Literární čajovně v Brně. Jedná se o skutečně kvalitní čaj, který je sklízen, zpracováván a lisován tradičními metodami, přičemž jsou všechny procesy vykonávány výhradně ručně.

Jak již rok v nadpisu napovídá, je to čaj z roku 2012, konkrétně z první jarní sklizně. Lístky jsou sklízeny z cca 70 let starých čajových stromů, které rostou v okolí vesnice Zhu Peng Zhai v provincii Yunnan (okolo 1800 m n. m.).


Čaj je lisován do koláčku střední tvrdosti, takže odlamování jednotlivých porcí je bezproblémové. Lísky v koláčku jsou převážně celistvé a neporušené s vysokým podílem tipsů. Vůně suchého listu je poměrně nenápadná, ale velmi příjemná a svěží s ovocnými tóny, při delším zrání by se mohly projevit lehké vůně koření.

„5 let“ LongFeng.cz Xiao Beeng Cha, 2012 suchý

Po prvním proplachovacím nálevy se velmi příjemně zintenzivní všechny vůně a probudí se i krásná barva listu. První regulérní nálev je zelenožluté barvy, se svěží, lehce travnou, ovocně nasládlou chutí, která je v pozdějších nálevech mírně nahořklá a svíravá. Tato nahořklost a svíravost však není vůbec nepříjemná ani rušivá, ale jen podbarvuje onu ovocnou složku. Dozvuk je poměrně dlouhotrvající a tak v kombinaci s již zmíněnými chutěmi příjemně osvěží a povzbudí. Popíjení v podvečer nelze doporučit. Snad jen ponocování chtivým.

„5 let“ LongFeng.cz Xiao Beeng Cha, 2012 vylouhovaný

Asi 5 gramů čaje vystačilo na 15 zalití (ve zhongu), ačkoliv je pravdou, že poslední tři nálevy už byly značně slabé, ale chutě byly stále rozpoznatelné.

Žádné komentáře:

Okomentovat