čtvrtek 24. ledna 2013

Plán zněl jasně

   Plán zněl jasně. Vstát, nasnídat se a zkulturnit, uvařit čaj a učit se. Něco se ale pokazilo, někde se to zaseklo. Částečně asi na tom, že k čaji s tak nasládlými tóny a plnou chutí se spíše hodí kniha básní než matematiky. Možná také to, že když se člověk pustí do vysávání a shodí květináč tak musí vysávat znovu, což zdržuje.
   Někde, možná, že všude, se stala chyba. Něco, možná, že vše, se dnes nevyvedlo zcela podle plánu. Sotva jsem k tomu učení dosedl, už abych se zase zvedal a jel na oběd. 
   Jídlo… Člověk za něj utratí kvanta peněz a vynaloží nemalé množství energie k jeho získání, přípravě a konzumaci. A připočteme-li čas nutný k jeho získání, přípravě a konzumaci k času nutnému k odpočinku po konzumaci (popřípadě k času strávenému umýváním nádobí) vyjde nám jasně a zcela přesvědčivě najevo, že jídlo a spánek nám zabere 12 hodin denně, což je přesně polovina časové kapacity dne! Je třeba něco omezit, ale omezíme-li spánek, jsme celý den nevrlí, uzívaní a pracujeme (nebo se učíme) pomaleji. Omezíme-li jídlo, jsme celý den nevrlí, vyhladovělí a bez energie a tím pádem pracujeme (nebo se učíme) pomaleji.
   Takže jsem vysál (dvakrát), utřel nádobí, byl na obědě, nakoupil a tak by mi již nemělo nic bránit v tom, abych se konečně dal do toho učení. Ještě udělat jeden čaj, poznačit si útraty za poslední dny a taky bych mohl zalít květiny… Konečně se dostávám k samotnému učení. Nemá to však dlouhého trvání a nezanechá to v mé hlavě ani žádnou větší stopu. Je čas večeře. Zase to jídlo…
   Hned po polknutí posledního sousta a uvaření dalšího čaje (ta Adjara je snad zázračná) se do toho opět pouštím. Nezadržitelně se však blíží noc. Sotva dodělám diferenciální rovnice s počáteční podmínkou (takže nic složitého ani světoborného), je půl jedenácté a mi se začíná chtít spát. Ještě rychle projdu příklady, poopravím chyby ve výpočtech a půjdu si dát sprchu. Půlnoc minula a já konečně ulehám v náruč svých peřin.
   Plán na zítra zní jasně. Vstanu, nasnídám se a zkulturním, uvařím čaj a budu se učit…


23. ledna 2013

Žádné komentáře:

Okomentovat