středa 7. listopadu 2012

Nepal Himalayan FTGFOP1


Tento černý nepálský čaj byl pořízen u firmy Oxalis a darován mi. Už logo firmy mě upozorňovalo, ať neočekávám nic extra, maximálně průměrnou chuť a vůni. Ale byl jsem kupodivu poměrně mile překvapen!

„Vysokohorský nepálský čaj, jehož drobnější zelené a hnědé lístky vytvářejí žlutý nálev nasládlé vůně. Chuť je vyvážená a vydatná s tóny oříšků.“ Takto zní text distributora, který má čaj charakterizovat. Bohužel s některými z výše uvedených charakteristik nemohu souhlasit, ale některé je třeba vyzdvihnout.

Po otevření a vysypání čaje člověk opravdu objeví drobnější zelené a hnědé lístky. Oné drobnosti je však dosaženo (většinově) jen nadrcením listů velkých. Sem tam se objeví nějaký celý drobný lístek, občas dokonce i kousky větviček. Vůně sypaného listu ničím neoslní, ale nemohu ji označit za vyloženě prázdnou nebo fádní.
Nepal Himalayan FTGFOP1 suchý
Po zalití se aroma výrazně zintensivní, avšak bohužel ne na dlouho. Při slití do konvičky, je vůně čaje opět až fádní či průměrná, ale nasládlost v ní je jasně patrná. Barva nálevu je žlutohnědá až do světle hněda (nebo tmavo-žluta?). Chuť ovšem překvapí a to poměrně příjemně. Nasládlá, plná a vyvážená, s mírným náznakem svíravosti, která se prohloubí, pokud se udělá ještě jeden či dva nálevy, ale po slibovaných oříšcích ani vidu, ani slechu. Přes všechnu svíravost je však chuť velmi příjemná a díky ní se čaj hodí k běžnému popíjení odpoledne či v podvečer. Vylouhovaný list je jasně „rozbitý“, což se však není žádným velkým překvapením.

Nepal Himalayan FTGFOP1 vylouhovaný
Návod na přípravu, který firma uvádí u každého čaje téměř totožný, jsem ignoroval a čaj podrobil přípravě mnou prověřené na čajích podobného typu a vyplatilo se to. Dostal jsem čaj, který neoslní, ale ani neurazí, člověku není „líto“ si jej udělat jen tak spíše na zahnání žízně než k nějakému výraznému uspokojení chuťových pohárků. 

Žádné komentáře:

Okomentovat