pondělí 29. října 2012

2000 Hai Wan Gu Hua Beeng Cha

Nedávno jsem měl možnost ochutnat tento velmi příjemný scheg Pu erh z roku 2000 a rozhodně to stálo za to.



Čaj pochází z produkce Hai Wan Tea Factory. Čaj, který byl slisován do klasického koláčku, který byl skladován metodou "wet storage", tedy metodou vlhkého zrání, která způsobí, že čaj zraje rychleji a je tmavšího nálevu, než když je skladován v sušších podmínkách.

Vůně sypaného listu byla lehce zemitá a typická pro čaje typu Pu Erh obecně, zastoupení zde měly jak velké lístky, tak ty malé a občas se objevila i nějaká menší větvička. Po propláchnutí lístků, prvním "slévacím" nálevem se ještě více prohloubilo ono zemité aroma a vůně celkově zdrsněla.
První nálev byl tmavě červenohnědý, chuti vybrané, jakoby rustikální, mírně svíravé a hluboké s dozvukem lehké hořkosti, která však nebyla na škodu ani nikterak nerušila, ba naopak, byla velmi příjemnou. S dalšími nálevy se svíravost vytrácela a postupně se objevovala chuť, kterou bych přirovnal k vůni hlíny za jarního deště. Barva také postupně světlala, ale stále si držela svou červeno hnědost a plnost. Po desátém zalití byla chuť již téměř prázdná, ale ještě zdaleka ne fádní, barva hodně světlá, ale držela se.

Určitě by bylo zajímavé zkusit ještě dvě nebo tři zalití a razantně protáhnout dobu louhování, ale čas pokročil a tak jsem to nestihl. Obrázky bohužel nemám, neboť jsem si tento čaj vychutnal v příjemném prostředí mé oblíbené čajovny a foťák zůstal doma. Pokud budete mít příležitost tento čaj ochutnat, určitě neváhejte, neb to vážně stojí za to.

Žádné komentáře:

Okomentovat