neděle 28. října 2012

Guanxi Mao Feng

Prvním zástupcem do sbírky čajové bude jeden z méně tradičních čínských čajů
s tmavozeleným, zkrouceným listem s poměrně velkým množstvím tipsů. Vůně sypaného (suchého) listu je nasládlá s mírnými podtóny čokolády, které se po zalití rozvinou trochu výrazněji.
Guanxi Mao Feng suchý
Co se přípravy týče, názory se různí. Někdo říká, že nejlepší je použít 10 g čaje na 1000 ml vody o teplotě 70°C a době louhování 2 minuty. Jinde zase radí použít 5-10 g na 250 ml o teplotě 70-80°C a dobu louhování pozdržet až na 5 minut. Mě osobně nejvíce vyhovuje jakási střední cesta mezi oběma výše uvedenými názory, tudíž cca 7 g čaje na 900 ml vody, teplota kolem 70°C a doba louhování okolo 2,5-3 minut. Čaj takto připravený nám nabídne nálev světle žlutavě zelené barvy, plné, jemně nasládlé a hladké chuti s dlouhým dozvukem, jež dále sládne, vůně lehce vegetální až orchidejově květinové.

Vylouhovaný list by měl být celistvý, popřípadě mírně zlomkovitý. Záleží to především na skladovacích podmínkách a manipulaci s čajem. Na přiloženém obrázku je možno vidět poměrně hodně úlomků. To je však způsobeno faktem, že se jedná o poslední dávku ze dna krabičky.

Guanxi Mao Feng vylouhovaný
Díky své mírně aromatické chuti a poměrně výrazným povzbuzujícím účinkům je záhodno jej konzumovat spíše v odpoledních než večerních hodinách. Ačkoliv v těchto časech bude popíjení tohoto čaje vítáno těmi, kdož v takovýchto pozdních chvílích pracují, či studují, nebo jen chtějí zůstat bdělými. Pro doplnění požitku nemohu nedoporučit lehce laděnou mírnou hudbu. Na druhou stranu pokuřování by mělo zůstat zapovězeno, neboť kouř otupí vaše chuťové pohárky a vy si nebudete moci plně vychutnat (ani ocenit) vše co tento čaj nabízí.

Žádné komentáře:

Okomentovat